CO₂-prestatieladder
Sinds 2020 brengen de bouw gerelateerde bedrijven van de Willy Naessens hun CO2 uitstoot in kaart (SKAO). Dit betreft de rechtstreekse scope 1 en 2 emissies.
Bron: https://www.epa.gov/climateleadership/scope-1-and-scope-2-inventory-guidance
Ook dit jaar publiceren wij ons voortgangsverslag en actieplan 2020-2023 op onze website. Hier lichten wij graag een aantal zaken uit.
Wanneer we kijken naar alle bedrijven die in 2020 reeds opgenomen waren in de inventaris dan stellen we vast dat onze uitstoot met maar liefst 9.6 % gezakt is. Dit ondanks de groei van deze bedrijven (o.a. volledige nieuwe Alu afdeling van 10.000 m² op de site van de hoofdzetel en de uitbreiding van Concreton met een volledige wapeningsatelier van 8.000 m²). Het streefdoel van 7.5 % (2.5 % per jaar) werd dus ruimschoots gehaald.
Naast de organische groei van de Willy Naessens Group, is er echter ook een groei door overnames en bijkomende activiteiten. Bovendien werden de cijfers van de afdeling Food vroeger niet mee genomen in de cijfers. Om een beter totaal beeld te krijgen werd daarom besloten om vanaf 2023 alle bedrijven binnen de Willy Naessens Group op te nemen in onze data. We zien dat de totale uitstoot gestegen is met 14.9 %.
Teneinde onze progressie nog te kunnen meten, werd daarom besloten om onze CO2 te relateren aan de omzet. Om te vermijden dat prijsstijgingen zouden leiden tot een vertekend beeld werd de omzet telkens volgens de consumptie index herrekend naar het referentiejaar 2020. We stellen vast dat er ten opzichte van 2020 een daling van 22 % gerealiseerd werd.
Deze mooie resultaten werden o.a. bekomen door – waar mogelijk - over te schakelen op groene stroom. Ook wordt er steeds meer ingezet op warmtepomp technologie om onze kantoren te klimatiseren en wordt ingezet op de elektrificatie van het wagenpark.
Ook in de toekomst zal de Willy Naessens Group zich inzetten om haar voetafdruk te verkleinen. Hiervoor blijft de groep voornamelijk inzetten op volgende punten:
- Aankoop van groene stroom in combinatie met een uitbreiding van de capaciteit van zelfopgewekte zonne-energie.
- Waar mogelijk afstappen van fossiele brandstoffen voor klimatisatie.
- Verdere elektrificatie van het wagenpark. In de afdeling Food werden zelfs een aantal elektrische bestelwagens aangekocht voor de levering aan klanten.
- Moderniseren van een aantal betonproductiesites.
- Uitstoot op de werf reduceren door zoveel mogelijk te werken met een elektrische aansluiting op de werf (al dan niet in combinatie met batterijen). Ook de combinatie van stroomgroepen met batterijen kan toelaten de uitstoot op de werf te reduceren. In het kader hiervan werd binnen de groep ook de eerste elektrische montagekraan gekocht.
- Onderzoek naar de haalbaarheid van het gebruik van alternatieve brandstoffen (biodiesel, HVO, …)
- Monitoring van stationair draaien van materieel op de werf.
Op deze manier draagt iedereen binnen de Willy Naessens Group haar steentje bij aan een duurzame toekomst.