Jobs
Home
Scroll
Geen artikelen gevonden

Duurzaam bouwen met beton: Stadhuis Roeselare

Voor de bouw van het nieuwe stadhuis van Roeselare werd gezocht naar een duurzame partner, dat duurzame aspect werd gevonden bij Megaton / Structo Prefab Systems.

Stad Roeselare wou een innovatief stadhuis met een BREEAM-duurzaamheidslabel 'Excellent', een duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen met een minimale milieu-impact. De rijke geschiedenis van het stadhuis, het belfort en de omliggende erfgoedpanden daarnaast moesten naadloos aansluiten.

Om het BREEAM-duurzaamheidslabel te kunnen ontvangen, werd gezocht naar duurzame partners. Dat partnerschap werd gevonden bij Megaton/ Structo Prefab Systems. Beton is bij weinigen het eerste materiaal waar ze aan denken voor een duurzaam project. Nochtans is het soms een betere en ecologischere keuze dan bijvoorbeeld hout. Voor het stadhuis van Roeselare leverde beton trouwens bijkomende voordelen op. De eigenschappen van voorspanbeton lieten grotere overspanningen toe. Zo werd erin geslaagd om in twee van de drie vleugels een kolommenrij te laten vallen. Een uitsparing van materialen die tegelijk een positieve impact heeft op het ruimtegebruik en de eventuele herbestemming van lokalen na verloop van tijd.

“We zijn trots op onze CO2-neutraliteit, maar blijven nieuwe methodieken ontwikkelen”, benadrukt Megaton / Structo Prefab Systems. “We willen nog meer mogelijk maken met beton, vanuit een toekomstgerichte visie. Binnen onze bouwgroep lopen heel wat projecten om benutting van grondstoffen te maximaliseren, maar ook maximaal directe recyclage mogelijk te maken, zoals het nullozerstatuut van al onze betonfabrieken. We trekken dit procedé door binnen de ganse Willy Naessens Group en trachten onze huidige en toekomstige klanten te betrekken in deze visie, samen met onze toeleveranciers. Onze CSO – Chief Sustainability Officer – helpt de groep te blijven groeien binnen een duurzame bouwwereld. Projecten zoals dit kunnen realiseren met vertrouwde bouwpartners is daarbij een belangrijke hefboom. Samen bewijzen we dat beton een volwaardig alternatief is voor hout.” 

Dat stad Roeselare dit project op deze manier aanpakt, viel de Belgische bouwsector al op. Het stadhuis werd recent bekroond met de Belgian Construction Award 2021 in de categorie Circular Building. 

Bron afbeelding: https://www.bouwenaanvlaanderen.be/artikel/duurzaam-bouwen-met-beton/

Ontvang onze nieuwsbrief

Hou je vinger aan de pols van de Willy Naessens Group. Op een dag lees je iets dat jou vooruit kan helpen.